Vloerverwarming in combinatie met parketvloer

Een parket vloer is ook prima te combineren met de ingeslepen vloerverwarming van JK. Parket is een verzamelnaam geworden voor houten vloeren die opgebouwd zijn uit stroken hout die smaller zijn dan ca. 18 [cm]. De meeste ‘harde’ houtenvloersoorten die hiervoor worden gebruikt zijn hiervoor geschikt. Parket blijft wel een natuurproduct dat gevoelig is voor schommelingen in de luchtvochtigheid en temperatuur. Raadpleeg voor geschikte houtsoorten en de te stellen voorwaarden uw leverancier van de parketvloer.

Optimale warmtegeleiding

Om een goede warmteafgifte van de vloerverwarming mogelijk te maken, mag de warmteweerstand van de vloerbedekking/vloerafwerking niet te hoog zijn.

De vloerafwerking moet de aangevoerde warmte vanuit het ingeslepen vloerverwarmingssyteem goed kunnen afgeven aan de ruimte erboven. De mate waarin dit gebeurt verschilt per vloerafwerking/materiaalsoort en wordt bepaald door de warmteweerstand (Rc-waarde) van deze vloerafwerking en wordt weergegeven in [m²K/W].

Hoe lager de RC-waarde hoe beter de warmte wordt afgegeven deze waarden liggen voor de diverse vloerafwerkingen tussen de 0,01 en 0,15 [m²K/W].

Parket heeft een warmteweerstand tussen de 0.05 en de 0.15 [m²K/W].

Hierdoor is het goed toepasbaar voor onze ingeslepen vloerverwarming. Raadpleeg voor de warmteweerstand en een geschikte houtsoort voor de ingeslepen vloerverwarming ook de leverancier van uw parketvloer, hij kan u de details vertellen van zijn product.

Warmteafgifte JK ingeslepen vloerverwarming in combinatie met parket

De warmteafgifte voor de door JK ingeslepen vloerverwarming is vastgelegd door een DIN EN ISO/IEC 17025 geaccrediteerd laboratorium (Wärmetechnische Prüfgesellschaft mbH WTP Belijn) en is meegenomen in het certificeringsprogramma van DIN CERTO.

Aan de hand van deze metingen kunnen we voor iedere type parket de warmteafgifte naar boven bepalen. Als voorbeeld, bij een ruimtetemperatuur van ca. 20 [°C] en een aanvoertemperatuur van ca. 48 [°C] zal bij een warmteweerstand van ca. 0.145 [m²K/W] de warmteafgifte ca. 87 [W/m²] zijn bij een oppervlakte temperatuur van ca. 29 [°C].

Combinatie met duurzame energie

Met de ingeslepen vloerverwarming van JK is het mogelijk om met een relatief lage temperatuur van het verwarmingswater een woning/ruimte comfortabel te verwarmen. Dit gebeurd energie-efficiënt in combinatie met bijvoorbeeld een warmtepomp.

Dichtzetten vloerverwarmingssleuven

Afhankelijk van de conditie van de dekvloer waarin de vloerverwarmingsbuizen zijn ingeslepen en de te plaatsen vloerafwerking kunnen de sleuven moeten worden dichtgezet. Voor alle dekvloeren geldt dat ze vlak, vormvast en droog moeten zijn. Indien de dekvloer waar de ingeslepen vloerverwarming is gemonteerd vlak is kan de parketvloer hierop direct worden verlijmd.

Voor het aanbrengen van het parket dient de vloer en de sleuven te worden ontdaan van stof, door deze goed te stofzuigen (volg hiervoor ook de informatie/instructies van de lijmleverancier). Bij het verlijmen vol en vlak,  moeten de sleuven waarin de vloerverwarmingsbuizen zijn gemonteerd goed worden gevuld met de lijm i.v.m. de warmteafgifte van de vloer.

Indien de dekvloer niet vlak is en/of er wordt gekozen om de vloer toch dicht te zetten om de vloerverwarmingsbuizen in de sleuven te fixeren/vast te zetten, zal deze door het dichtzetten ook niet volledig vlak zijn. De aanzet van het dichtzetten zal altijd aanwezig zijn, het dichtzetten is niet gelijk aan het egaliseren van de dekvloer. Bij kleinere en smallere stroken parket raden wij aan om de vloer door uw parketspecialist te laten egaliseren. Ook als de vloer veel oneffenheden vertoont raden we aan om tenminste 5 [mm] egaline aan te laten brengen. Raadpleeg hiervoor ook uw parketteur/leverancier van de vloer.

Uitvoering parket vloer - Traditioneel parket

Traditioneel parket (gelijmd en gespijkerd van bovenaf), ook wel TAPIS genoemd, wordt door de specialist in twee lagen op de bestaande vloer aangebracht (eerste laag verlijmd en de tweede gespijkerd op de eerste laag), hierna wordt de vloer geschuurd en afgewerkt naar keuze. Traditioneel parket wordt standaard in twee diktes geleverd, TAPIS 6 [mm] en BOURGOGNE 9 [mm] dik. Met tapis kunnen de mooiste patronen worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een visgraat , blokpaneel, Hongaarse punt of een Versailles patroon.

Uitvoering parket vloer - Tweelaags parket

Tweelaags parket is reeds opgebouwd in twee lagen en kan daardoor direct verlijmd worden op de bestaande ondervloer met vloerverwarming. De ondervloer moet wel goed vlak zijn, eventueel is egaliseren noodzakelijk. Deze vloeren zijn door hun minimale dikte (en dus lage weerstand) zeer geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Tweelaags parket kan, net als tapis, in meerdere patronen worden gelegd. De meest voorkomende patronen zijn stroken, visgraat, Hongaarse punt en brede delen.

Aandachtspunten voor Parket

Het allerbelangrijkste nadat de parketvloer en de ingeslepen vloerverwarming zijn geïnstalleerd, is de communicatie vanuit de parketspecialist naar de eindgebruiker.

Parket en vloerverwarming is goed te combineren, mits er de consument zich aan de spelregels houdt. Let bijvoorbeeld op de luchtvochtigheid in de woning!

Het parket heeft in de basis een vochtgehalte van circa 9 [%] wanneer het gelegd wordt. Dit vochtgehalte is gebaseerd op een gemiddelde kamertemperatuur van 21 [°C] en een relatieve luchtvochtigheid van 45-65 [%]. Als dit vochtgehalte stijgt (door hoge luchtvochtigheid) of daalt (door lage luchtvochtigheid), zal het hout hierop reageren als natuur product.

Wanneer de temperatuur en de luchtvochtigheid constant blijven, op respectievelijk ca. 20 [°C] en 50-65 [%], gebeurt weinig met de vloer. Wanneer één van deze variabel-en verandert, zal het hout hierop reageren.

De meeste schades ontstaan niet door de ingeslepen vloerverwarming, maar de combinatie van een lage luchtvochtigheid met een warm gestookte vloerverwarming. Hierdoor kan het hout extreem terug drogen en kan er dus schade ontstaan. Het beste advies is om de vloerverwarming op een constante temperatuur te houden met weinig schommelingen en met een luchtvochtigheid afgestemd op de oppervlakte temperatuur van de houten vloerafwerking. Dit is goed te regelen met een luchtbevochtiger en een goed afgestelde vloerverwarming. Voor het juiste advies hierover dient u uw parketspecialist te raadplegen.

Zie hiervoor ook rekentool voor ruimtetemperatuur/relatieve vochtigheid en oppervlakte temperatuur van de parketvloer

Parket

Hout is een natuurproduct met comfortabele eigenschappen als het aankomt op vasthouden van warmte . Daarnaast haalt u met parket afkomstig uit beheerde bossen, een milieuvriendelijk product zonder schadelijke stoffen in huis. Eerlijk materiaal dus, dat ook nog eens een leven lang meegaat. Mooie bijkomstigheid: Parketvloeren vormen een ideale partner voor een duurzame toepassing met JK ingeslepen vloerverwarming!

Hoe gevoeliger het hout is voor externe omstandigheden, zoals relatieve luchtvochtigheid of temperatuur, hoe minder geschikt het hout is voor vloerverwarming. Ook de dikte van het parket is bepalend. Hoe dikker het systeem, hoe moeilijker het is om vloerverwarming als hoofdverwarming toe te passen. In de regel wordt een eiken houten vloer het meest toegepast op vloerverwarming.

Wanneer het parket te dik is of een te hoge warmteweerstand heeft, dan laat de vloer niet genoeg warmte door vanuit het vloerverwarmingssysteem. De de ruimte wordt dan niet warm genoeg. Om te bepalen of het mogelijk is in combinatie met vloerverwarming is het van belang om met de leverancier van het parket te bespreken wat de warmteweerstand is van de gekozen parketvloer.

Veelgestelde vragen

Er zijn drie soorten parket. Massief parket, lamelparket en fineerparket. Over het algemeen zijn lamelparket en fineerparket beter te combineren met vloerverwarming dan massief parket.

Lamelparket bestaat volledig uit hout, maar wel gefabriceerd door 3 lagen hout haaks op elkaar te persen tot één plank, om te zorgen dat deze minder gaat werken.

Fineerparket bestaat uit 3 lagen van verschillend materiaal, waarbij alleen de toplaag bestaat uit hout. Daarnaast lijkt fineerparket meer op laminaat, maar met het verschil dat het echt hout is.

Parketvloeren en houten vloeren lijken veel op elkaar. Het belangrijkste verschil is echter dat parket niet altijd volledig uit hout bestaat (fineerparket), terwijl een houten vloer een 100% natuurlijk houtproduct is. Daarnaast bestaat een parketvloer uit 3 lagen verlijmd hout, terwijl een houten vloer meestal een massief houten vloer is. Parketvloeren zijn bovendien stiller dan houten vloeren.

Ik wil ook vloerverwarming onder mijn parketvloer
Offerte aanvragen