Vloerverwarming in combinatie met kurkvloer

Kurk is als vloerafwerking, ondanks zijn van nature isolerende eigenschappen geschikt in combinatie met de ingeslepen vloerverwarming van JK. Een harde persing van kurkvloeren maakt het ook mogelijk dat de warmte van de ingeslepen vloerverwarming prima door de kurkvloer heen zal gaan.

Optimale warmtegeleiding

Om een goede warmteafgifte van de vloerverwarming mogelijk te maken, mag de warmteweerstand van de vloerbedekking/vloerafwerking niet te hoog zijn.

De vloerafwerking moet de aangevoerde warmte vanuit het ingeslepen vloerverwarmingssyteem goed kunnen afgeven aan de ruimte erboven.

De mate waarin dit gebeurt verschilt per vloerafwerking/materiaalsoort en wordt bepaald door de warmteweerstand (Rc-waarde) van deze vloerafwerking en wordt weergegeven in [m²K/W].

Hoe lager de RC-waarde hoe beter de warmte wordt afgegeven deze waarden liggen voor de diverse vloerafwerkingen tussen de 0,01 en 0,15 [m²K/W].

Verlijmde kurk heeft een warmteweerstand van ca. 0.06 [m²K/W] standaard wordt ca. 0.10 [m²K/W] aangehouden. 

Hierdoor is het goed toepasbaar voor onze ingeslepen vloerverwarming. Raadpleeg voor de warmteweerstand en een geschikte kurksoort voor de vloer in combinatie met de ingeslepen vloerverwarming ook uw leverancier van de vloer, hij kan u de details vertellen van zijn product.

Combinatie Duurzame Energie

Met de ingeslepen vloerverwarming van JK is het mogelijk om met een relatief lage temperatuur van het verwarmingswater een woning/ruimte comfortabel te verwarmen. Dit gebeurd energie-efficiënt in combinatie met bijvoorbeeld een warmtepomp.

Dichtzetten en egaliseren

Afhankelijk van de conditie van de dekvloer waarin de vloerverwarmingsbuizen zijn ingeslepen en de te plaatsen vloerafwerking kunnen de sleuven moeten worden dichtgezet. Voor alle dekvloeren geldt dat ze vlak, vormvast en droog moeten zijn. Voor het plaatsen van een Kurk vloer dienen de sleuven dichtgezet te worden en adviseren wij minimaal 5 [mm] te laten egaliseren (door derden uit te voeren).

Het dichtzetten en egaliseren is noodzakelijk om doortekenen van de vloerverwarmingsbuizen en kleine oneffenheden (ook na het dichtzetten zal de vloer niet volledig vlak zijn) te voorkomen bij de zachte vloerafwerkingen zoals Kurk.

Voor het aanbrengen van dichtzetmassa dient de vloer en de sleuven te worden ontdaan van stof, door deze goed te stofzuigen. Bij het dichtzetten, moeten de sleuven waarin de vloerverwarmingsbuizen zijn gemonteerd goed worden gevuld met de dichtzetmassa i.v.m. de warmteafgifte van de vloer. Raadpleeg hiervoor ook uw leverancier van de Kurk vloer.

Veelgestelde vragen

De warmte kan het beste door een kurkvloer heen die een hoge persing heeft en een dikte van maximaal 4 [mm]. Dit zorgt voor de laagst mogelijke weerstandswaarde voor kurk. Verlijmde kurk heeft een warmteweerstand van ca. 0.06 [m²K/W].

Ik wil ook vloerverwarming onder mijn kurkvloer
Offerte aanvragen