Vloerverwarming in combinatie met laminaat

Laminaat is uitermate geschikt voor de ingeslepen vloerverwarming van JK. De meeste soorten laminaat zijn geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Daarvoor dient wel een goede ondervloer te worden gelegd. Raadpleeg hiervoor ook uw leverancier van de laminaatvloer.

Optimale warmtegeleiding

Om een goede warmteafgifte van de vloerverwarming mogelijk te maken, mag de warmteweerstand van de vloerbedekking/vloerafwerking niet te hoog zijn.

De vloerafwerking moet de aangevoerde warmte vanuit het ingeslepen vloerverwarmingssyteem goed kunnen afgeven aan de ruimte erboven.

De mate waarin dit gebeurt verschilt per vloerafwerking/materiaalsoort en wordt bepaald door de warmteweerstand (Rc-waarde) van deze vloerafwerking en wordt weergegeven in [m²K/W].

Hoe lager de RC-waarde hoe beter de warmte wordt afgegeven deze waarden liggen voor de diverse vloerafwerkingen tussen de 0,01 en 0,15 [m²K/W].

Laminaat wordt vaak zevend verlegd op een zogenaamde ondervloer. In de markt zijn ondervloeren verkrijgbaar die speciaal geschikt zijn voor laminaat in combinatie met vloerverwarming met een R-waarde van ca.  [0.01 m²K/W]

Laminaat heeft zelf een warmteweerstand van ca. 0.07 [m²K/W].

Hierdoor is het goed toepasbaar voor onze ingeslepen vloerverwarming. Raadpleeg voor de warmteweerstand en een geschikte opbouw van de vloer met ondervloer in combinatie met de ingeslepen vloerverwarming ook uw leverancier van de laminaat vloer, hij kan u de details vertellen van zijn product.

Combinatie Duurzame Energie

Met de ingeslepen vloerverwarming van JK is het mogelijk om met een relatief lage temperatuur van het verwarmingswater een woning/ruimte comfortabel te verwarmen. Dit gebeurd energie-efficiënt in combinatie met bijvoorbeeld een warmtepomp.

Dichtzetten en egaliseren

Afhankelijk van de conditie van de dekvloer waarin de vloerverwarmingsbuizen zijn ingeslepen en de te plaatsen vloerafwerking kunnen de sleuven moeten worden dichtgezet. Voor alle dekvloeren geldt dat ze vlak, vormvast en droog moeten zijn.

Een laminaatvloer wordt meestal zwevend (los van de dekvloer) geplaatst op een zogenaamde ondervloer, deze dient dan wel geschikt te zijn voor vloerverwarming. Ook dient de dekvloer met ingeslepen vloerverwarming voldoende vlak te zijn voor het plaatsen van de laminaat vloer. Om deze reden adviseren we de sleuven na het inslijpen dicht te zetten en daarna te laten egaliseren (door derden uit te voeren). Het egaliseren wordt o.a. gedaan om een voldoende vlakke vloer te krijgen voor het plaatsen van het laminaat.

Laat u hierover ook adviseren door uw leverancier van de laminaat vloer.

Veelgestelde vragen

Laminaat heeft de uitstraling van een echte parketvloer, maar met minder onderhoud. Een laminaat vloer bestaat uit een kunststof onderlaag, een drager, een laag bedrukt decor en een kunststof toplaag. Allemaal bestaand uit MDF (Medium-Density Fibreboard) of HDF (High-Density Fibreboard) materiaal.

Daarnaast is het belangrijk dat de warmteweerstand van het laminaat onder de 0,1 ligt. Is de waarde hoger, dan houdt het laminaat te veel warmte tegen en kan de ruimte niet optimaal verwarmd worden.

Ons Laag Temperatuur Vloerverwarming hier uitstekend bij, omdat wij met lage aanvoertemperaturen werken. Hierdoor wordt de voor laminaat maximaal mogelijke temperatuur van 45 [°C] niet overschreden.

Ik wil ook vloerverwarming onder mijn laminaatvloer
Offerte aanvragen