TAPIJT EN VLOERVERWARMING
Vloerverwarming in combinatie met uw Tapijt/Vloerbedekking
Vloerbedekking/Tapijt is uitermate geschikt voor de ingeslepen vloerverwarming van JK.
Vloerbedekking/tapijt is in de meeste gevallen een gouden combinatie met vloerverwarming. Het zorgt er namelijk voor dat het tapijt nog prettiger aanvoelt. Het is wel belangrijk om te kiezen voor tapijt zonder een ondervloer, omdat een ondervloer meer warmte tegenhoudt en de ruimte daardoor minder goed warm wordt.
Informatie
Optimale warmtegeleiding
Om een goede warmteafgifte van de vloerverwarming mogelijk te maken, mag de warmteweerstand van de vloerbedekking/vloerafwerking niet te hoog zijn. De vloerafwerking moet de aangevoerde warmte vanuit het ingeslepen vloerverwarmingssyteem goed
kunnen afgeven aan de ruimte erboven. De mate waarin dit gebeurt verschilt per vloerafwerking/materiaalsoort en wordt bepaald door de warmteweerstand (Rc-waarde) van deze vloerafwerking en wordt weergegeven in [m²K/W].
Hoe lager de RC-waarde hoe beter de warmte wordt afgegeven deze waarden liggen voor de diverse vloerafwerkingen tussen de 0,01 en 0,15 [m²K/W].
Tapijt/Vloerbedekking heeft een warmteweerstand van ca. 0.10 [m²K/W].
Hierdoor is het goed toepasbaar in combinatie met onze ingeslepen vloerverwarming.
Combinatie Duurzame Energie
Met de ingeslepen vloerverwarming van JK is het mogelijk om met een relatief lage temperatuur van het verwarmingswater een woning/ruimte comfortabel te verwarmen. Dit gebeurd energie-efficiënt in combinatie met bijvoorbeeld een warmtepomp.
Dichtzetten en egaliseren
Afhankelijk van de conditie van de dekvloer waarin de vloerverwarmingsbuizen zijn ingeslepen en de te plaatsen vloerafwerking kunnen de sleuven moeten worden dichtgezet. Voor alle dekvloeren geldt dat ze vlak, vormvast en droog moeten zijn. Voor het plaatsen van een Tapijtvloer/vloerbedekking dienen de sleuven dichtgezet te worden en adviseren wij minimaal 5 [mm] te laten egaliseren (door derden uit te voeren).
Het dichtzetten en egaliseren is noodzakelijk om doortekenen van de vloerverwarmingsbuizen en kleine oneffenheden (ook na het dichtzetten zal de vloer niet volledig vlak zijn) te voorkomen bij de zachte vloerafwerkingen zoals Tapijt/Vloerbedekking.
Voor het aanbrengen van dichtzetmassa dient de vloer en de sleuven te worden ontdaan van stof, door deze goed te stofzuigen. Bij het dichtzetten, moeten de sleuven waarin de vloerverwarmingsbuizen zijn gemonteerd goed worden gevuld met de dichtzetmassa i.v.m. de warmteafgifte van de vloer. Raadpleeg hiervoor ook uw leverancier van de Tapijtvloer/Vloerbedekking.
PIT/PRODIS-symbolen
Symbool dat aangeeft dat de vloerbedekking geschikt is voor vloerverwarming met max. aanvoerwatertemperatuur van 40°C. Vloeroppervlak mag niet warmer zijn dan 28°C. |
Questions fréquentes
- geen ondervloer (dit houdt warmte tegen)
- max. R-waarde (warmteweerstand Rb) is conform de norm: 0,15 [m²·K/W]
- Rb van maximaal 0,1 [m²·K/W] (aanbevolen in de ISSO 49 (Kwaliteitseisen vloer-/wandverwarming & vloer-/wandkoeling)
Tapijt is vloerbedekking van textiel, bestaande uit jute of kunststof waarop een bovenkant is aangebracht van losse draadeinden of lussen van materialen zoals wol, katoen, kunstgaren of sisal.
Met tapijt wordt dus niet alleen een los vloerkleed bedoeld.